dimecres, 5 de desembre del 2012

EL POTA BLAVA

El pollastre del Prat de pota blava


El pollastre i els capons del Prat de pota blava tenen la fama de molt antic per la finor i melositat de la seva carn. De fet, aquesta fama, i el reconeixement de les seves qualitats es limitava al mercat barceloní i a la pròpia comarca del Baix Llobregat (mercat de capons i pollastres a la rambla de Catalunya per les festes de Nadal).
Fou el professor Salvador Castelló i Carreres, qui, a principis d'aquest segle, descobrí i feu conèixer, junt amb altres col·laboradors, l'existència d'una població avícola més o menys homogènia en el Baix Llobregat, una població que presentava una sèrie de caracterials constants, com el tamany i forma de la cresta, el color de les orelletes, el color blau de les potes i netes de plomes, el seu pes, l'aspecte morfològic en general, i especialment la coloració del seu plomatge d'un color de fons tot esquitxat de plomes negres, i es va iniciar la fixació de les principals característiques i obtenir una població uniforme que avui coneixem amb el nom de la raça Prat rossa de pota blava.

Materials de suport al professorat


- Història del pollastre i capó del Prat
Informació extreta del llibre: Pollastre i capó Raça Prat. 25 anys de fira. Identitat. Tradició. Gastronomia. Autors: Palma, Antoni; [coordinació]; Vázquez Montalbán, Manuel; [pròleg]; Gómez Inglada, Marga.  Editat per l’Ajuntament del Prat  l’any 1999 en motiu de la vint-i-cinquena fira avícola de pollastres de la raça catalana del Prat. Conté un resum de la historia, l’origen, les  característiques i l’ expansió de la Raça Prat. També hi ha un apartat dedicat a la Granja Avícola Colominas situada on avui estan les vivendes del Barri de la Granja.
- Història del pollastre i capó del Prat. ( llengua anglesa.)
- Fira Avícola. 
Breu resum sobre els antecedents  de la Fira Avícola que se celebra  de manera ininterrompuda  des de l’any 1975.  A efectes oficials hi va haver una exposició  el 27 de setembre dins dels actes de la Festa Major de l’any  1941 i que  es considera la primera Fira pel que fa a la numeració, amb el lema de 1ª Exposición de Raza Prat .
-  Els Pota Blava, una raça autòctona. 
Capítol extret del llibre L’Abans. El Baix Llobregat. El Prat de Llobregat. Recull gràfic 1894-1965.  Autor Montblanc, Joan.  L’article fa esmena sobre la importància de les cases de pagès i les Granges  Colominas i  Juncà per la pervivència de la raça. 
- Foto del cartell de la XII. Fira Avícola . Raça Catalana d’el Prat.  Disseny gràfic i il·lustració Pilar Villuendas / Josep Ramón Gómez.  Es tracta del dibuix del Gall  Pota Blava amb els noms de les parts del cos.
- Contes i materials de suport a la Biblioteca Antonio Martin
- Pòster. Aviram autòcton dels països catalana. Editat per  la obra social de la Caixa Catalunya.

Els Pota Blava a la ciutat

- Font dels galls. (1995) Escultura d’Imma Jansana, situada al carrer Ferran Puig/ Marti Pinyol
- Gegants Pau i Paulina. (1980) Geganta que porta un pollastre de pota blava al cistell
- El Pollo.  (1991) Bestia de foc de la colla de Diables del Prat
- Escultura del Pollastre Pota Blava, (2006) Autor Francisco López. Informació sobre el procés de creació.  Es troba situada als Jardins de Pau Casals.


Per a més informació sobre la 39a. Fira 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada